Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: 💡 543 lampen in 🏬 8 webshops

Buitenverlichting met sensor

 Sommige buitenlampen zijn uitgerust met een handige sensor. Deze ‘intelligente’ verlichting laat de buitenlamp met sensor branden op het moment dat er beweging wordt gedetecteerd door de sensor. Buitenverlichting met sensor is gemakkelijk, milieuvriendelijk en biedt extra veiligheid rondom uw huis.

Dit is de populairste buitenverlichting met sensor van dit moment:

Voordelen van buitenverlichting met sensor

Het grootste voordeel van buitenlampen met sensor is dat u niet in het donker hoeft te zoeken naar de schakelaar en dat u altijd uw handen vrij heeft. Een tweede voordeel is dat u erop wordt geattendeerd wanneer er genodigde of – misschien nog wel belangrijker – ongenode gasten uw woning naderen. Daarnaast is sensorverlichting tevens zeer milieuvriendelijk, omdat het licht alleen brandt op die momenten dat het nodig is (afhankelijk van de manier waarop u de verlichting instelt). Hierdoor zullen onnodige branduren tot het verleden behoren.

Buitenverlichting of buitenlamp met sensor van bekende merken als Steinel en Luxform

De meest voorkomende soorten tuinlampen met sensor zijn muurlampen, maar er zijn ook diverse sokkellampen met bewegingssensor verkrijgbaar. De bekendste en grootste merken op het gebied van buitenverlichting met bewegingssensor zijn SteinelRanex en Luxform. Steinel is een van de grootste fabrikanten van buitenverlichting met sensor en heeft dan ook honderden modellen waar u uit kunt kiezen. Een nieuw fenomeen dat steeds vaker voorkomt bij sensor-buitenverlichting is led buitenverlichting. 

Waar let ik op bij het kopen van buitenverlichting of buitenlamp met sensor?

Bij het kiezen van de juiste buitenverlichting met sensor is het belangrijk dat u een aantal eigenschappen in overweging neemt. Zo kunt u rekening houden met de maximale herkenningsafstand, het detectiebereik van de sensor, het lichtgevoeligheidsbereik en de duur van de buitenlamp met sensor. Hieronder kunt u meer lezen over deze vier eigenschappen.

Maximale herkenningsafstand

De maximale herkenningsafstand geeft aan vanaf welke afstand de bewegingssensor beweging detecteert. Over het algemeen ligt deze afstand rond de 8 meter. Bij goedkopere modellen buitenlampen met sensor is deze afstand vaak een stuk kleiner.

Detectiebereik van de buitenlamp met sensor

Het detectiebereik is het bereik van de bewegingssensor in graden. Een detectiebereik van 110 graden betekent bijvoorbeeld dat er vanuit het middelpunt van de sensor bewegingen worden opgemerkt in het gebied van 110 graden rondom de sensor. Vaak kan een sensor ook afgedekt worden zodat het detectiebereik kleiner wordt. Vindt u het detectiebereik van te groot en wilt u voorkomen dat uw sensorlamp te vaak ingeschakeld wordt? Vaak is het mogelijk om de sensor gedeeltelijk af te dekken, zodat het detectiebereik kleiner wordt.

Lichtgevoeligheidsbereik

De lichtgevoeligheid van de sensor wordt uitgedrukt in lux, de eenheid van lichtsterkte. 1 lux is de verlichtingssterkte die wordt voortgebracht door 1 candela op een oppervlak loodrecht op de lichtstralen op een afstand van 1 meter van de bron. De lux stemt dus overeen met de verlichtingssterkte die men heeft wanneer iedere vierkante meter van het beschouwde oppervlak een lichtstroom van één lumen ontvangt. Het aantal lux wordt bijgevolg gevonden als het quotiënt van de totaal ontvangen lichtstroom, uitgedrukt in lumen, en de grootte van het verlichte oppervlak uitgedrukt in vierkante meters; derhalve is 1 lux = 1 lumen/m². Enkele typische voorbeelden, zodat u zich wat bij de getallen kunt voorstellen:

 • Zonlicht: 100 000 – 130 000 lux (100 – 130 klx)
 • Daglicht, indirect zonlicht: 10 000 – 20 000 lux (10 – 20 klx)
 • Bewolkte dag: 1000 lux (1 klx)
 • Kantoor: 500 lux
 • Erg donkere dag: 100 lux
 • Schemering: 10 lux
 • Donkere schemering: 1 lux
 • Volle maan: 0,1 lux
 • Kwartier maan: 0,01 lux (10 mlx)
 • Nieuwe maan zonder wolken: 0,001 lux (1 mlx)
 • Bewolkte nacht zonder maan: 0,0001 lux (0,1 mlx)

Duur van de lamp na detectie

De duur van de buitenlamp met sensor geeft aan hoe lang de lamp blijft branden, nadat de beweging gedetecteerd is. Doorgaans kunt u deze duur instellen, zodat u de buitenlamp met sensor kunt instellen zoals u dat wilt. Vaak kan de duur van de buitenlamp met sensor worden ingesteld tussen bijvoorbeeld 5 seconden en 5 minuten.

buitenverlichting-expert.nl
Logo